Kronoberg

Resursbrist stoppar kontroll av grisgårdar

Svenska grisar far mycket illa på en del gårdar. Och missförhållandena är betydligt större än vad som tidigare varit känt. Det visar en granskning som organisationen Djurrättsalliansen gjort. Det har Ekot rapporterat om under tisdagen.

– Att det kan se ut så i svensk djurhållning idag, det var vad jag tänkte när jag hörde om det här, säger länsveterinären i Kronoberg Tone Lindvåg.

Organisationen Djurrättsalliansen har besökt en tiondel av Sveriges grisgårdar. På nästan alla gårdarna har grova överträdelser mot djurskyddslagen hittats. Det handlar om såriga och skadade grisar, trånga och smutsiga bås och i ett fall en död uppsvullen gris som andra grisar stod och åt på.

Vad säger det om länsstyrelsernas tillsyn, när en djurrättsorganisation hittar såhär grova brister?
– På de aktuella gårdarna måste det ju vara ett misslyckande naturligtvis, säger Tone Lindvåg.

I Kronoberg finns cirka 30 gårdar med slaktsvin. En tredjedel av dem är lite större, men ingen gård i Kronoberg har varit med i Djurrättsalliansens undersökning.

Av de cirka 30 gårdarna i Kronoberg som har slaktsvin är det bara tre som har kontrollerats av länsstyrelsen i år. På en av gårdarna hittades brister. Flera grisar där hade vanskötta klövar. Men hur det ser ut på alla de andra gårdarna som inte har kontrollerats har Tone Lindvåg ingen aning om.

– I dagsläget vet vi inte. Vi jobbar enbart med anmälningar, av resursbrist, så vi har ingen chans att utföra normala kontroller. 

Vad tänker du om det?
– Det är inte bra. Det är regeringens uppgift att ge oss resurser, säger Tone Lindvåg.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se