Älmhult

Hemvärnskårens framtid hotad

Älmhults hemvärnsmusikkår riskerar att läggas ner. Vid en uppspelning i oktober inför Försvarsmaktens musikinspektör fick musikkåren inte godkänt.

Därmed är Älmhult en av sex hemvärnsmusikkårer i landet som troligtvis inte får spela vid högvakten i Stockholm, eller när höjdare kommer på statsbesök. De får inte ens spela i Försvarets uniformer.

– Det känns ju tråkigt eftersom vi hade siktat på att klara den nivån, säger kårchefen för Älmhults hemvärnskår, Jimmie Eriksson.

Under året har Sveriges 30 hemvärnsmusikkårer har fått spela upp inför en inspektör från Försvarsmusikcentrum. Han har satt betyg på kårernas musikaliska kvalité och har kommit fram till att sex kårer, däribland Älmhults, inte håller måttet.

Högre krav
Ribban för att bli godkänd har höjts, förklarar Sune Ullestad som är informationschef på Rikshemvärnet.

– Man har satt höjt kraven på framförandet av musiken. Det handlar inte bara om hur man spelar, utan även hur man går, hur man klär sig och hur man i övrigt fungerar tillsammans i en musikkår. Vi måste alltså visa toppmusikkårer i Sverige vid den typen av aktiviteter.

Jimmie Eriksson vid Älmhults musikkår hoppas att kåren får en ny chans till uppspelning innan det definitiva beslutet om kåren får spela eller inte vid statsbesök. Men i och för sig tycker han inte att det gick dåligt på den första uppspelningen i oktober heller

– Vi tyckte att i det stora hela gick bra och det tyckte väl de också om man läser protokollet.

Om det blir ett beslut enligt protokollet, så att ni inte får spela mer i Försvarsmaktens uniformer, vad händer då med kåren?

– Kommer det ett definitivt beslut att vi inte får fortsätta, så får man ju avveckla hemvärnsmusikkåren helt enkelt. 

Ett definitivt beslut om vilka musikkårer som läggs ner kommer före årsskiftet.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se