Ljungby

Ponnybråk ett hot för tävlingarna

Svenska Ridsportförbundet ser allvarligt på hur vissa föräldrar, tränare och ledare vid ponnytävlingar reagerar med glåpord, svordomar och till och med hot mot tävlingsfunktionärer.

Tidigare artikel:

– Det är väldigt tråkigt det som hänt. Ponny är ju för barn och det ska vara roligt att tävla på ponnyhästar. Det gäller både för ryttare, funktionärer och ledare. Så det är mycket tråkigt om det blir så här, säger Lotta Amnestål som är informationschef på Svenska Ridsportförbundet.

Det var igår vi rapporterade att Ljungby ridklubb ställer in vårens stora ponnytävling efter att flera viktiga funktionärer hoppat av .

Funktionärer vid olika ponnytävlingar har rapporterat att de råkat ut för föräldrar och ledare som använt en mycket aggressiv och otäck attityd. Bland annat har det förekommit utskällningar, glåpord och hot. Det har förekommit så ofta vid olika tävlingar att Smålands ridsportförbund i ett öppet brev krävt att något görs åt problemet.

För att Ljungby ridklubbs planerade ponnytävlingar nästa höst ska bli av kräver man en förändring till det bättre.

Att funktionärer nu väljer att hoppa av kan på sikt få svåra konsekvenser.

– Våra klubbar och arrangörer är ju beroende av våra frivilliga funktionärer som arbetar ideellt. Om de känner att de inte vill vara med längre är det trist för arrangören och det blir ju i slutändan svårt att arrangera tävlingar, säger Lotta Amnestål.

– Vi tar nu till oss att det är så här ibland på ponnytävlingar. Men jag har inget konkret ännu att säga om vad vi ska göra åt det. Men en sedan tidigare planerad föredragsturné under våren innehåller bland annat momentet etik och moral och då kan ju de här problemen tas upp, säger Lotta Amnestål.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se