Kronoberg

Byggnads kräver nytt rotavdrag

Behovet av att rusta upp lägenheter i allmännyttan och bygga nytt är mycket stort. Det sa fackförbundet Byggnads ordförande Hans Tilly när han besökte Tingsryd i går.

Bara i Kronoberg är det uppemot 4 000 lägenheter som är i direkt behov av en renovering, enligt Byggnads, och görs inte det är det risk för en förslumning, säger Hans Tilly.

– Risken är ju att vi får ett eftersatt underhåll. Förslumning låter väldigt hårt, men om man inte underhåller så blir kostnaderna så stora att ingen sedan har råd att renovera.

Fackförbundet Byggnads har nu i lågkonjunkturen fått se många av sina medlemmar förlora jobbet. Och samtidigt ser man att behovet av en upprustning av inte minst allmännyttan är mycket stort. Bara i Kronoberg är det enligt Byggnads flera tusen lägenheter som behöver rustas upp - och det snabbt.

Och nu kräver Byggnads åtgärder från regeringen för att stimulera underhållet och byggandet och på så sätt skapa nya jobb. I första hand efterfrågas ett rotavdrag för lägenheter och bostadsrätter.

– Ett riktigt rotavdrag skulle vara bra för sysselsättningen, och också vara en klimatsmart satsning för framtiden, säger Hans Tilly.

Hans Tilly åker nu landet runt med sin kampanj för att stimulera byggandet, och han tror själv att det här kan bli en viktig valfråga.

– Vi går ju in i ett valår och då är det alltid bra att kunna peka på det här för det är bra för sysselsättningen, en byggnadsarbetare sätter tre andra i jobb.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se