1 av 2
Mellan 1997 och 2007 inträffade totalt 1763 personskador på poliser med polisfordon inblandade. Foto: Polisen
2 av 2
Forskaren Jörgen Lundälv kritiserar polisens förarutbildning. Foto: Gustav Larson/SR Värmland
Kronoberg

Usla polisförare kostar miljoner

På elva år har polisen i Sverige kraschat polisbilar för 300 miljoner kronor. Mellan 1997 och 2007 inträffade totalt 1763 personskador på poliser med polisfordon inblandade. I Kronoberg är motsvarande 12 personskador. Och trenden är att antalet olyckor stadigt ökar.

Forskaren Jörgen Lundälv, som skrivit rapporten, oroas av att polisen är så dåligt utbildad i att köra polisbil.

– Polisen har glömt bort sig själva i det nationella trafiksäkerhetsarbetet och utbildningen på poliskolorna har minskat och blivit sämre, säger forskaren Jörgen Lundälv.

I rapporten, "Polisbilen som aldrig kom fram" som presenterades idag, kan man se att ungefär hälften av olyckorna var möteskrascher och hälften singelolyckor.

I 57 procent av fallen var polisföraren helt eller delvis vållande till olyckan och den vanligaste motparten i möteskrascherna var andra personbilar.

Många av olyckorna inträffade under ordinarie arbetsutövning, detta är alltså inte bara ett trafiksäkerhetsproblem utan också ett arbetsmiljöproblem.

– Om 1800 poliser hade skjutit sig i foten med sitt tjänstevapen så hade Rikspolisstyrelsen nog agerat på ett annat sätt och inte sagt låt gå, säger Jörgen Lundälv.

Gustav Larson
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista