En säljare i länet försökte sälja en uppstoppad Sparvhök, men är nu anmäld till Jordbruksverket. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix
Kronoberg

Artskyddsbrott lågt prioriterat

Det är förbjudet att handla med växter och djur som är hotade av utrotning. Men arbetet i Sverige med att förhindra artskyddsbrott är lågt prioriterat i Sverige. I Kronobergs län har man hanterat ett fåtal anmälningar genom åren.

– Polisen här i länet bedriver inte någon aktiv spaning vad det gäller den här typen av brott. Utan det som kommer in är sådant som allmänheten upptäcker och gör oss uppmärksamma på, säger Ingmar Persson, på Kronobergspolisen.

Uppstoppade fåglar
Härom veckan kom det in en anmälan till Jordbruksverket om en annons på Internet där en privatperson sålde bland annat en uppstoppad duvhök och en uppstoppad sparvhök.

Till Sveriges Radio Kronoberg säger säljaren att det är fåglar som han för många år sedan hittat döda och stoppat upp. 

Många förbud
Men det är förbjudet att sälja en lång rad växter och djur om man inte har ett speciellt tillstånd, bland annat gäller det rovfåglar. Bakgrunden är att den illegala handeln med växter djur räknas till den tredje största illegala handeln i världen efter narkotika och vapen och utgör ett direkt hot mot en lång rad arter.

Men risken att straffas för brottet i Sverige är minimal. Sedan 2006 har 159 brott anmälts i hela landet. 18 av dem har lett till någon form av straff, företrädesvis böter. Och det är sällan som de som tjänar stora pengar anmäls och straffas. Anmälan gäller ofta någon person som säljer någon fågel eller något skinn från ett skyddat djur.

– Okunskapen är möjligen en förklaring till att den här typen av annonsering sker men informationen om det här är ju lätt sökbar på nätet så man tycker att det vore ganska enkelt att undvika att hamna i den här situationen, säger Ingmar Persson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista