Kronoberg

Många frivilliga hjälper till i länet

Småland tillhör de områden där invånarna gör mest ideellt och frivilligt arbete av olika slag. Det framgår av ännu en undersökning av hur det ideella arbetet förändras i landet.

Undersökning har gjorts vid Ersta Sköndals Högskola där Lars Svedberg är professor.
– Småland utmärker sig genom att man är ännu mer aktiv än i en stor del av landet i övrigt.

Orsaken är bland annat det historiska frikyrkliga engagemanget som smittar av sig.
– Man så att säga ärver det ideella engagemanget från sina föräldrar. Inte så att de unga tar över samma slags engagemang, men de får ett slags beredskap för att engagera sig på de områden som är aktuella när de själva blir vuxna.

– Visserligen  finns det frikyrkliga kvar i viss mån, men nu är det framför allt idrott, friluftsliv och kultur som engagerar.

Sedan 1992 då mätningarna började har det ideella arbetet totalt ökat med 25 procent, samtidigt som många kan intyga att det är svårt att få människor till olika ideella styrelseuppdrag.

– Den moderna människan vill hellre engagera sig under en kortare tid och kanske för något som är roligare än ett traditionellt styrelseuppdrag, säger Lars Svedberg,  professor vid Ersta Sköndals Högskola.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista