Växjö

Tveksam till fiber

Nu dras det fiberkabel till fastigheter både i städerna och på landsbygden. Men flera är tveksamma till kabel i marken och tror på mobilt bredband istället.

Regeringens mål är att 90 procent av alla svenskar ska få bredband och det grävs för fullt för att få ner fiberkabel i marken och ansluta fler fastigheter.

Men det finns dom som tycker det är onödigt med fiber när mobila bredband blir bättre och snabbare.

Lill-Stina Verner, utanför Kalvsvik söder om Växjö, kan få bredband via fiber - men det vill hon inte.

- Som det är nu streamar jag bara musik och då räcker det mobila bredbandet. Det håller på att byggas ut så jag kommer att kunna streama filmer också så småningom, säger Lill-Stina Verner.

Streamingtjänsterna för att titta och lyssna direkt på nätet och inte behöva ladda hem filmer eller musik blir allt bättre och är på uppgång i Sverige enligt företaget Procera NetWorks.

Lill-Stina Verner skulle få lägga 30 000 kronor för att få fiberkabel fram till gården och till det kommer sedan inkopplingen, berättar hon.

Bredbandsnätet WexNet byggs och ägs av Växjö Energi och Per Bengtsson är chef för utbyggnaden där. Han säger att intresset för att dra fiber är mycket stort både i stan och på landsbygden. En av anledningarna är att den vanliga telefonin via kopparnätet snart försvinner.

Samtidigt kostar det mellan 20 000 kr och 35 000 kronor för att få bredband via fiber till fastigheten och då kan det krävas att grannarna engagerar sig tillsammans för att det ska bli så låg kostnad som möjligt. Men det kan också göra att folk skaffar fiber som idag inte behöver det, tror Lill-Stina Verner.

- Det blir nog så att man skaffar för att alla andra gör det.

Nyheterna Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista