Johanna Davidsson och Linn Rehn är två av 16-åringarna i Växjö Queens. Foto: Anna Johansson/SR
Basket

Förluster påverkar självförtroendet

Växjö Queens har förlorat sin nionde raka match i basketettan. Huskvarnalaget Sanda vann med 73-22. Queens ligger hjälplöst sist i tabellen och har förlorat alla matcher med stora siffror, något som sätter sig på självförtroendet.

– Det har varit jobbigt att förlora mycket. Man vågar ju mindre. Man tar mindre chanser för att man känner att vi kommer att förlora om jag gör det här, berättar Linn Rehn som spelar forward i Växjö Queens.

Linn är 16 år och har sett sitt självförtroende få sig en törn den här säsongen. Liksom de flesta andra i laget går hon på basketgymnasium i Växjö.

Generationsskifte förklaring till resultaten
Den här säsongen har det blivit flera förluster med 80-90 poäng och Queens har poängmässigt blivit krossade i nästan varenda match. Mattias Lundgren som tidigare har varit tränare och som nu är verksamhetsansvarig i klubben, förklarar situationen med ett generationsskifte.

Det finns äldre spelare som vill vara med och spela men eftersom de bara kan träna en eller två gånger i veckan och bara vara med på vissa matcher har de ställts utanför truppen. Istället satsar klubben helt på de unga tjejer som tränar upp till sju pass i veckan

– Kanske hade man kunnat vara något mer flexibel i den lösningen, men nu är det som det är, säger Mattias Lundgren.

Andra mål än att vinna
Växjö Queens visste redan i våras att serien skulle bli tuff men när två andra lag försvann från serien fanns det inte längre någon risk att åka ur den här säsongen och beslutet blev att stanna kvar i ettan. Och för att inte tappa självförtroendet helt har Linn Rehn börjat sätta upp andra mål än att vinna.

– Jag brukar tänka att jag ska göra mitt bästa och inte visa något respekt.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista