Tallvedsnematoden angriper alla barrträd förutom thuja och idegran. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Den fruktade nematoden sprids

Den fruktade nordamerikanska tallvedsnematoden sprider sig trots att man i Portugal har satsat 200 miljoner för att stoppa spridningen. Den kan ge upphov till omfattande skogsdöd även i Sverige. Nu kan det bli svårt att stoppa spridningen, säger Cristof Capieau på Jordbruksverket.

– Personligen är jag ganska pessimistisk i alla fall när det gäller den naturliga spridningen. Där har vi sett vad som har hänt i Portugal. Så vi har inte oddsen på vår sida för att kunna stoppa spridningen, säger Cristof Capieau på Jordbruksverket i Jönköping.

Områden skövlas
Tallvedsnematoden, som är en maskliknande varelse, etablerade sig i Europa och Portugal för första gången 1999. Sedan dess har man där skapat en 30 mil lång och tre kilometer bred skyddskorridor i Lissabon, där alla träd som nematoden kan förökas sig i har huggits bort.

Men nu har nematoden som spridits med skalbaggen tallbocken hoppat över den här skyddsbarriären. I slutet av 2008 hittades även ett infekterat träd i Spanien. Europakommissionen krävde då att spanjorerna skulle sätta in hårda motåtgärder, som nu hittills har kostat 20 miljoner kronor.

– På kommissionens begäran har Spanien genomfört stora åtgärder. Vilket har inneburit en avverkning inom en radie på tre kilometer omkring det enda infekterade trädet, säger Cristof Capieau. 

Har hittats i Sverige
Förra året hittades nematoden i Sverige och även i Kronobergs län, vid tolv olika kontroller av pallvirke som kom från Portugal. Skogsskyddsexperterna tror inte att tallnematoden har etablerat sig i den sydländska skogen, men det går inte heller att utesluta det. Den kan kolonisera och gömma sig i alla Svenska barrträd förutom thuja och idegran.

Det är först när klimatet blir varmare som nematoden i Sverige kommer att skada och döda träd. Men då kan vi drabbas av omfattande skogsdöd visar de analyser som experterna har gjort.

– Vi har allting att vinna på att hålla tallvedsnematoden utanför Sverige. Vi vill inte att den ska buffra upp sig i de svenska skogarna.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista