I dag hölls rättegången mot 57-åringen som misstänks för mordförsök på sin fru. Foto: Lena Pettersson/SR
Tingsryd

Förklarar mordförsök med att "livet var slut"

Mannen slog sin hustru blodig med en yxa och hon överlevde med nöd och näppe. Idag stod han inför rätta och förklarade mordförsöket med att han kände att livet var slut.

Tidigare artiklar:
Den 57-årige mannens advokat Sven Bünger berättar hur mannen förklarar händelsen.

– Livet var i princip slut. Hustrun var sjuk, han var arbetslös, pengarna var slut, säger Sven Bünger.

Hur känner han nu?

– Han är på sätt och vis lättad över att hustrun inte dog, trots allt.

Levt tillsammans i 30 år
När polisen hittade kvinnan i sin bostad i Tingsryds kommun var hon medvetslös men andades. Idag mötte hon den man som hon levt tillsammans med i över 30 år, i rättssalen i Växjö. Paret flyttade från Tyskland till Sverige i mitten på 90-talet och under de senare åren har kvinnan varit sjuk och rullstolsburen.

Mannen har vårdat henne och saknat arbete, vilket har gjort att skulderna har hopat sig. Efter ett besök av kronofogden där han förstod att han kunde bli av med huset och bilen, beslöt han sig för att, som han sagt, "göra slut på allt".

Slog henne med en yxa
Men den trubbiga änden av en yxa högg han kvinnan flera gånger i huvudet. Sedan ställde han en skål under rullstolen för att samla upp blodet, slog av huvudströmbrytaren, tog med sig hunden och satte sig i bilen. Några dagar senare greps han av polisen på en parkeringsplats i Olofström.

Vid dagens förhandlingar erkänner mannen försök till mord. Enligt hans advokat har det gjorts en rättpsykiatrisk undersökning och mannen kommer att dömas till vård.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista