Ingen tycks veta var vargen finns idag. Arkivbild: Lina Sundahl Djerf/SR Kristianstad

Ingen skyddsjakt på vargen

Den blir ingen skyddsjakt på den varg som under hösten rivit får i Skåne och Kronobergs län. Naturvårdsverket har avslagit ansökan från LRF Skåne och Skånes fårintressenter. Naturvårdsverket menar att det inte längre finns någon varg att skjuta eftersom den troligen har lämnat Skåne.

Med största sannolikhet är det samma varg som har traskat omkring i trakterna mellan Skåne och Kronobergs län. Bland annat har den rivit får i Huseby, Eneryda och Hässleholm

Efter angreppet i Hässleholm väcktes frågan om skyddsjakt på allvar och det dröjde inte länge innan LRF Skåne tillsammans med Skånes fårintressenter skickade in en ansökan.

Några dagar senare hade vargen dragit vidare, upp i Halland. Och det är alltså en stor del i Naturvårdsverkets avslag. Men även om vargen varit kvar är det osäkert om det blivit någon skyddsjakt, eftersom det finns politiska beslut om att det ska finnas varg, även i södra Sverige.

Vad beträffar den berörda vargen, verkar ingen riktigt veta var den är i dag, eller om den finns alls längre.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista