Design i Småland förknippas ofta med glas men nu ska begreppet vidgas till fler områden. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Småland

Mer design i Småland

Småland kan bli en region där begreppet design står i centrum inom fler branscher än i dag. Det är ett av målen för ett projekt med Smålandslänens tre regionförbund och fem kommuner, varav Växjö och Lessebo kommuner finns med.

– Grundidén är att vidareutveckla Småland som en designintensiv region. Här finns också många utbildningar med inriktning på design och vi vill förstås att de ungdomarna ska bli kvar i regionens näringsliv, säger Gisela Mattisson, som är projektledare för Svensk Industridesign Region Sydost.

Det gäller också att sprida designtänkandet till andra branscher än de vanliga.

– I den här regionen förknippas ofast begreppet design med möbelbranschen och glasbranschen, och det på ett framgångsrikt sätt, och därför är det lätt så att andra företag inte ser design som en viktig del vid produktutveckling, men det hoppas vi på att kunna ändra med det här projektet.

Viktigt med ny design
Många företag i regionen är underleverantörer som har det besvärligt nu och då kan design av nya produkter bli viktigt, säger Gisela Mattisson.

Bland annat 300 företagsbesök ska göras under de tre år som projektet ska pågå. Dessutom blir det ett antal möten kring betydelsen av design.

Kostar nio miljoner
Projektet beräknas kosta omkring nio miljoner varav EU-medel står för 3,6 miljoner.

Förutom Lessebo och Växjö från Kronobergs län, deltar även Nybro, Värnamo och Sävsjö kommuner.

Det slutgiltiga beslutet om medverkan från Regionförbundet Södra Småland väntas den 16/12.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista