Landstinget Kronoberg och dess informationsdirektör Ingrid Persson anklagas för censur. Foto: Jens Pehrson/SR
Landstinget Kronoberg

Landstinget anklagas för censur

Informationsdirektören på Landstinget Kronoberg, Ingrid Persson, anklagas för att bedriva censur. Till personaltidningen Bladet, som Ingrid Persson är ansvarig utgivare för, hade distriktsläkaren Bengt Järhult i Ryd skrivit en kritisk och satirisk insändare om att de landstingsanställda inte får nån julklapp i år. Men strax före publicering plockades artikeln bort.

– Jag uppfattar det som en direkt censur från arbetsgivarens sida, säger Bengt Järhult.

Hur tänker du om att din artikel stoppades?

– Jag tycker att det är tråkigt för jag har uppfattat att Bladet är en förhållandevis öppen personaltidning.

Informationsdirektör Ingrid Persson ansåg att Bengt Järhults text måste bemötas av de som kritiseras och att bemötandet inte fick plats i tidningen.

Inga julklappar till personalen
"Och det hände sej strax före jul att från Kejsarinna Franks kansli utgick ett påbud att all personal kunde känna sej blåsta på sin julgåva..."

Så inleder Bengt Järhult sin kritiska insändare som alltså stoppades. Det vet alla landstingsanställda eftersom Bengt Järhult skickade ett irriterat brev till alla anställda inom Landstinget Kronoberg, där hans nobbade text fanns med.

Namngivna skulle få bemöta
Informationsdirektör Ingrid Persson, som också är ansvarig utgivare för tidningen Bladet, säger att det inte alls handlar om censur, utan att hon ville att de som namngavs i Bengt Järhults artikel skulle få chansen att bemöta det som skrevs.

– Om det hade varit som Ingrid säger hade det varit rimligt att göra en liten rad bara, att i nästföljande nummer svarar de som är berörda, säger Bengt Järhult.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista