Mobilt bredband räcker inte, tycker Urban Spjut i Torne. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Torne

Landsbygden beroende av fiberteknik

Mobilt bredband på landsbygden är inget alternativ till fiberuppkoppling, säger landsbygdsbon Urban Spjut i Torne. Han har reagerat starkt på uttalandet i SR Kronobergs nyheter att landsbygden klarar sig utan fiber. Mobilt bredband har låg kapacitet och är osäkert, anser han.

Tidigare artikel:

– Vi kommer aldrig ifrån att vi är utsatta för väder och vind och förändringar i sändningskvaliteten när vi använder oss av mobila uppkopplingar eller det som går genom luften, säger Urban Spjut

Så landsbygden bör satsa på fiberuppkoppling?

– Ja, absolut. Om landsbygden ska överleva måste vi dra till oss unga människor och företag. Det finns inte en företagare som idag placerar ett företag på landsbygden om det inte finns säkra och stabila uppkopplingar

Med den tekniska utvecklingen minskar nu avståndet mellan fiber och det mobila bredbandet. Nu görs också en storsatsning på 4G-nätet som är betydigt kraftfullare än dagens 3G-nät och ger ännu snabbare datatrafik. Men enligt Urban Spjut räcker 4G-nätet inte till för att leverera högupplöst HD TV .

– I framtiden har man i ett normalhushåll ett behov av 100 megabit in och ut. Det klarar inte de mobila teknikerna.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista