Bengt Järhults artikel

Läs Bengt Järhults satiriska artikel i sin helhet.

DET HADE VARIT GOTT MED EN JULTALLRIK

Och det hände sig strax före jul att från Kejsarinna Franks kansli utgick ett påbud att all personal kunde känna sig blåsta på sin julgåva 2009. Det skedde just i den tid som landstingsråd Johansson lät meddela att han hädanefter ska leva på arbetsfria inkomster från skattebetalarna, 35 000 kronor i månaden i 14 år.

Ledningens insiktsfulla beslut att spara bort jultallriken är en hälsopolitisk insats i kampen mot den hotande samhällsfetman. Personalen bör föregå med gott exempel och inte vällustigt langa in både prinskorv och risgrynsgröt - dessutom kanske med farligt socker på. Valplattform 2010 kommer innebära att kronobergarna - för sin egen hälsas skull - måste avstå från all julmat frånsett lutfisk(utan sås) och brysselkål. Den medborgare som inte skriftligt accepterar denna julkost kommer inte att beredas vård i landstinget från och med 2011.

Slöseriet på personalvård måste självklart få ett slut när andra utgifter ska betalas - t ex miljonerna för konsultarvoden och det förlorade tempot i länssjukvården då Ljungby lasarett skulle privatiseras. Ideologiska experiment måste få ske i en demokrati, det är kostnadseffektivt på sikt. Och skattefinansierade konsulter bidrar ju till att minska arbetslösheten och främjar entreprenörskap!

I bistra tider måste kvarvarande personal springa ännu fortare. Det bör inte föranleda en landstingsledning med politiska muskler att acceptera att 70 kronor per anställd ges för det gångna årets insatser. Än mindre tillåta att de anställda som vill får skänka bort sitt tack till Läkare utan gränser eller något annat 90-konto. Vad skulle det vara för släpphänt moral när arbetsgivaren måste reservera medel för politiker och tjänstemän som frivilligt säger upp sig? Det är helt barockt att vädja till Johansson att stanna kvar på sin post och därigenom finansiera en hälsning till de 5600 som jobbar i vården.

God Jul önskar Bengt Järhult, distriktsläkare i Ryd

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista