LINNERYD

Bensinstation i naturreservat kontroversiell fråga i Linneryd

Det kan bli svårt att bygga en ny affär med bensinstation i Linneryd. Regelverket kring naturreservat kan sätta stopp för den plats som bland andra sockenrådet anser som den bästa, nämligen i naturreservatet Ljuva mon.

I dag visades den tilltänkta platsen upp för representanter för länsstyrelsen.

Och enligt Jörgen Larsson, landsbygdsutvecklare i Tingsryds kommun, är frågan om affär av stor betydelse för samhället.

– Vi tycker att det är jätteviktigt, för kommundelen Linneryd har ju drygt 1000 invånare och dessutom finns det ju närboende utanför tätorten, och i och med att vi förlorade både bensinstationen och dagligvarubutiken året som har gått, så har vi fått signaler att det är viktigt med fortsatt service på orten.

Den bästa platsen enligt den lokala abetsgruppen är intill länsväg 122 och avtagsvägen mot Hovmantorp, i den västligaste delen av naturreservatet Ljuva mon alldeles intill tätortsbebyggelsen. Men för att det ska bli möjligt räcker det inte med en dispens utan det krävs att den delen av reservatet upphävs, enligt Elisabet Ardö på länsstyrelsen, och det är något som bara skett en enda gång under senare år och då gällde det tomtmark innanför en reservatsgräns.

Men det är viktigt med en placering av en ny affär och bensinstation där mesta möjliga trafik passerar enligt Jörgen Larsson.

– Vi vill ju komma på en optimal plats och ha tillgång till så mycket genomfartstrafik som möjligt, och vi tycker att vi har motiv för att kunna komma in i en mindre del i den västra kanten av naturreservatet. Det är inga stora områden, utan bara ett litet kantavsnitt.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista