Lennart tappade minnet efter att han varit medvetslös. Foto: Marcus Sjöholm/SR
Alvesta

Lennart tappade minnet - hans historia blir tv-dokumentär

Den 22 mars 2007 fördes Lennart Lindqvist medvetslös till sjukhus, och när han vaknade upp hade han tappat sitt minne. Han kände varken igen sin fru eller sin dotter, och han kunde varken läsa, räkna eller skriva. Nu har hans öde blivit till en tv-dokumentär som ska sändas på Svt.

Lennart Lindqvist är 55 år gammal och har varit utan minne i snart tre år.

– Jag tyckte det var väldigt lustigt, när jag vaknade upp då. Ansikten var väldigt konstiga tyckte jag. Jag vet ju inte ens vilka mina syskon är. De till och med säger att jag har en tvillingbror, men vad då tvillingbror, det kan ju vara vem som helst.

Hur känns det?
Det går inte riktigt att förklara. Det är väldigt lustigt på något vis.

Exakt vad Lennart drabbades av vet läkarna inte, men man har konstaterat att blodflödet till hjärnan plötsligt blev mindre. Han minns ingenting från tiden före skadan, inte ens bröllopet med Gunnel.

– Det är vad du säger nu till mig, eller någon annan. Jag har ju haft en hel del personer här från hemtjänsten. Och Gunnel kan vara en från hemtjänsten, jag bor där hos henne. Så upplever jag det.

Har du några barn?
– Ja, de säger det. Hon heter Hanna.

Du känner inga faderskänslor för henne?
– Nej, inte så. Det är ju det som är lustigt, säger Lennart.

Lennart och Gunnel Lindqvist har varit gifta i nästan 30 år. Men några minnen från äktenskapet har inte Lennart. Gunnel Lindkvist har i mångt och mycket fått en ny livskamrat.

– Just det att man inte kan återuppleva det. När det är något man vill fira, bröllopsdag och sånt. Att man inte kan åka dit och känna tillsammans då. Utan jag får göra det i andra person då och förklara att vi är här för den sakens skull, och då får man ett svar "jaså". Och det känns, säger Gunnel.

Hoppas du att någon gång få tillbaka minnet?
– Jag tänker inte så mycket på det. Det bästa i mitt fall är att tänka på vad jag gör idag, säger Lennart Lindqvist

Marcus Sjöholm
marcus.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista