Smålands idrottsförbund anser att de föreslagna skattereglerna hotar den svenska föreningsmodellen. Foto: Anna Johansson/SR

Svenska idrottsmodellen är hotad

Nu slår idrottsrörelsen larm. Förslag om nya EU-anpassade skatteregler hotar den svenska modellen. Tusentals idrottsföreningar kan, om förslaget genomförs, tvingas betala mer skatt för bland annat lotterier, reklam och sponsring, säger Kristina Eriksson på Smålands idrottsförbund

– På något sätt så utmanas vårt system med föreningsliv som är öppet för så många och där vi får så många människor att sätta sin ideella kraft, säger Kristina Eriksson.

Tidigare i höstas presenterades en utredning om moderniserade skatteregler för den ideella sektorn. Genomförs förslagen i utredningen ökar skattebelastningen för många föreningar. Och det kan leda till att klubbar slås ut menar Kristina Eriksson på Smålands idrottsförbund.

– I och med att vissa givna intäktskällor bli beskattade, så är frågan var man ska leta efter nya inkomster.

Kan det slå ut föreningar?

– Det skulle kunna vara den sista droppen, svarar Kristina Eriksson.

Anpassningen och förändringen av skattelgastiftningen för den ideella sektorn handlar bland annat om att omöjliggöra för föreningnarna att ge sig in i ren affärsverksamhet med gynnsammare skattevilkor än kommersiella företag.

Finns det då föreningar som idag utnyttja den här möjligheten?

– Nej, egentligen inte, eftersom en förenings intänkter redan i dag inte får vara förstora från den här typen av verksamhet, för då blir man redan i dag skyldig till inkomstskatt.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista