Asa

Mjölkbönder i uppror mot Arla

Den bondeägda mejeriföreningen Arla sänker priser på den mjölk de säljer till Ica-handlarna. Det har upprört mjölkbönder som hade velat se en höjning av mjölkpriset till bönderna istället.

– Jag tycker det är dåligt av Arla. De borde kämpa för att få upp mjölkpriset istället för att gå ner. Och kan de sänka till en Ica-handlare med 30 öre måste de kunna höja till mig istället. Det säger Jonas Karlsson som är lantbrukare på en gård utanför Asa.

Häromveckan kunde man läsa i lantbrukstidningar om att Arla säker priset på den mjölk man säljer till Ica med cirka fem procent. Det motsvarar 34 öre. Det har upprört många lantbrukare som sedan länge kämpat för att få upp mjölkpriset. Men lyckades tillfälligt för något år sedan efterfrågan på mjölk steg på världsmarknaden men snart föll priset igen.

– Vi har så pressad ekonomi i dag och vi ligger på så låga priser. Min far var nere på samma pris på 70-talet och nu är det ju 2009 och snart 2010.

Men om du nu inte är nöjd med Arla varför är du då medlem?

– Därför att jag är en så lite bonde att hit exempelvis Skånemejerier eller Milko kör inte hit för att hämta så lite mjölk som jag kan leverera. Men nu verkar det röra runt i grytan så det kanske kommer att ändra sig, säger Jonas Karlsson.

Ja, med 25 mjölkkor har Jonas Karlsson fått levererar till den mejeriförening som hämtar mjölk i trakten. Men han hoppas att det kommer att bli en förändring. Skånemejerier har nämligen bjudit in över 300 Arlabönder i Kronoberg och Blekinge till ett möte i mellandagarna. Skånemejerier är på gång att värva fler bönder bland annat därför att man har en bra försäljning i Danmark. Jonas Karlsson är en av bönderna som kommer att vara på plats.

– Vi får ju gå dit och lyssna på vad de har att säga. Det kanske blir något positivt av det hela, säger han.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se