Lantbrukare Jan Svensson i Vret fick igår slå på reservelverket när elpriset chockhöjdes till 14 kronor per kilowattimme (kWh). FOTO: Frida Nielsen/SR

Höjt elpris påverkade många

I går eftermiddags chockhöjdes elpriset på Alvesta energi från 50 öre till 14 kronor per kilowattimme (kWh). En historisk höjning som berodde på det kalla vädret och på att kärnkraftverken endast gick på 50 procent.

Dom som drabbades hårdast av höjningen är företagare och lantbrukare. En av dom är Jan Svensson som är lantbrukare i Vret.

– Ja, det är en situation som man aldrig varit utför innan då, att elpriset sticker till så mycket som till 14 kronor. Det är väldigt mycket.

Det var mellan klockan 16 och klockan 18 igår eftermiddag som priset på el höjdes till 14 kr/ kWh. Bengt Carlsson som jobbar på Alvesta energi ringde runt till dom, som han hann ringa till, som kom att påverkas hårdast av höjningen.

Och Jan Svensson var en av dom, och han fick rådet att slå av på takten på elförbrukningen och starta sitt reservelverk.

– Vi körde med vårat reservelverk mellan 15 och 18. Och det är den tiden på dygnet som vi använder mest ström på gården. Under mjölkning och utfodring och det, säger han.

Det var upp emot 200 elkunder som påverkades av höjningen. De som drabbades värst är dom som kör med rörligt elpris och har en timkostnad. Om Jan Svensson inte fått information om det höjda priset så hade dessa två timmar kunnat kosta honom 3 000 kronor:

Och Bengt Carlsson på Alvesta energi tror att det kan hända igen.

– Ja, man har en liten varning nu på måndag när det är mycket kyla och industrin kommer igång igen. Vi hade 2001 så var vi uppe i 2,50 per kWh, men 14 kronor är exceptionellt.

Lantbrukare Jan Svensson berättar att dom under tiden som priset höjdes använde 200 kWh.

Hur tänker du om det skulle hända igen?

– Det får ju inte hända för ofta. Vi är ju så pass beroende av energin, hela samhället. Så det är ju inte bra att det hoppar så pass mycket. Vid ett enstaka tillfälle går det ju alltid att lösa temporärt, men under längre tider så är det inte hållbart.

Frida Nielsen
frida.nielsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista