Kronoberg

Korta köer ger extra klirr i kassan

Kronobergs läns landsting får drygt 20 extra miljoner för att man lyckats minska väntetiderna inom vården. Detta är en femtedel av den miljard som regeringen avsatt för att stimulera landstingen att korta sina köer.

Landstingsstyrelsens ordförande Susanne Frank är glad.

– Det känns oerhört bra att vi har klarat vårdgarantin på ett så bra sätt, det är också glädjande att vi får ta del av den kömiljard som regeringen delar ut i dag, säger hon

Mätningen som baserar sig på uppgifter som gällde den 30 november i år sätter Kronoberg på topp tio listan, då man i långt över 90 % av fallen uppfyllt vårdgarantin, med en väntetid på maximalt 3 månader. Receptet för framgångarna har i Kronobergs fall varit en genomgång av både rutiner och planering, vilket nu gett vården ett rejält tillskott för framtiden.

– Pengarna kommer att återanvändas för att ytterliggare korta köerna för våra patienter. Naturligtvis är det patienterna som är de stora vinnarna, säger Susanne Frank.

Kömiljarden har minskat väntetiden över hela landet, men det har också riktats kritik mot att jakten på kömiljarden kan drabba patienter genom att de placeras i parallella köer för frivilligt väntande.

– Jag tycker att det är viktigt att vi räknar faktisk väntetid för alla patienter. Från och med första april nästa år kommer vi att räkna in alla patienter i vårdgarantin, även de som frivilligt väntat på sin behandling, säger Susanne Frank.Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista