Omstridd Contortatall släpps fri

Skogsstyrelsen föreslår nu att det ska bli tillåtet att plantera contortatall även i södra Sverige. Idag är det förbjudet att plantera den kanadensiska contortatallen i de södra delarna av Svealand och Götaland. Om regeringen ger klartecken tas  förbudsgränsen bort.

I Norrland finns det idag omkring 600 000 hektar contortaskog. En yta som motsvarar 75 procent av Kronobergs läns yta. Det vär framförallt de stora skogsbolagen som satsat på contortan. Fördelen med contortatallen är att den växer betydligt snabbare än den vanliga svenska tallen. Den storskaliga introduktionen av contortatallen i norrland har hårt kritiserats av Naturskyddsföreningen,  som bland annat varnat för ekologiska bakslag. Naturskyddarna har varnat för risken att contortatallen ska sprida sig spontant och vandra in i våra svenska nationalparker.

Det kan nu också bli fritt fram att planterar andra främmande trädslag som  hybridlärk, hybridasp, sitka och douglasgran. Men enligt Skogsstyrelsens förslag ska inga främmande trädslag  tillåtas att planteras intill naturreservat eller nationalparker. Säkerhetsavståndet ska vara minst en kilometer.  Det är nu regeringen som ska ta ställning till Skogssstyrelsens förslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista