I framtiden ska det bli lättare att resa över länsgränsen. Foto: Mats Andersson / Scanpix
Kronoberg

Gammalmodig pendling uppdateras

Nutida pendlingsmönster kräver länsöverskridande kollektivtrafik. Men kollektivtrafiken som den fungerar idag bygger på gamla pendlingsmönster och fungerar inte alltid. I samband med diskussioner om en storregion ska pendlingen ses över.

– Nuvarande modell bygger på att trafiken inom det egna länet ska fungera, säger Katarina Seijsing, trafik- och planeringschef på Kalmar Länstrafik.

Trafiken är uppbyggd för att se till att människor ska kunna ta sig till arbetsplatser och skolor inom länet. Men det är värre för den som ska ta sig utanför länsgränsen. Mellan Växjö och Virserum har det till exempel varit stora problem. Ofta finns det bara ett par turer om dagen som passerar länsgränserna.

På sju år har pendlingen mellan länen ökat med nästan 30 procent. Det visar siffror som Sveriges Radio tagit del av. Men trots det har förbindelerna mellan länen inte förbättrats nämnvärt sedan dess.

När nu diskussioner om en storregion där fem arbetsmarknadsregioner ska bli två, ska en förbättring av pendlingen mellan länen ses över.

– Vi jobbar på att se över hur vi ska bygga över länsgränserna nu när arbetpslatsregionerna minskas från fem till två, säger Katarina Seijsing. Men det dröjer några år innan vi är färdiga med utbyggnaden.

Nyheter Kronoberg
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista