Lenhovda

Skatteregn över hundratals chefer

Nu regnar miljoner över flera hundra chefer runt om i landet. Det är en dom i regeringsrätten som tvingar Skatteverket att betala tillbaka flera hundra miljoner kronor. Något som kan beröra chefer på Elitfönster med produktion i Lenhovda.

Det var när ett riskkapitalbolag köpte upp ett företag som chefer och nyckelpersoner  - som en del i affären - fått köpa aktier i företaget. Det har skett när till exempel fönstertillverkaren Elitfönster i Lenhovda köptes upp. Frågan är hur aktievinsterna ska beskattas.

Skatteverket vill att vinsterna ska beskattas som inkomst av tjänst. Riskkapitalbolagen vill att vinsterna ska beskattas som inkomst av kapital, vilket innebär betydligt lägre skatt för cheferna. Riskkapitalbolagen menar att det är nödvändigt för att knyta viktiga personer till företaget.

Nu har två färska domar i regeringsrätten slagit fast att vinsterna ska beskattas som inkomst av kapital.

Det vägledande beslutet går emot Skatteverket som ser det som ett avancerat skatteupplägg för att minska skatten på generösa aktie- och optionsprogram.

Men Skatteverket fick alltså ge sig och flera chefer kan nu få tillbaka totalt flera hundra miljoner kronor.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".