Endags 14 procent av Lex Maria-anmälningarna kommer in i tid. Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Kronoberg

Få Lex Maria-anmälningar kommer in i tid

Socialstyrelsen kritiserar nu vårdgivare i Kronoberg för att de väntar för länge med att anmäla fel. En kartläggning som myndigheten har gjort visar att bara 14 procent av Lex Maria-anmälningarna från vårdgivare i Kronoberg kommer in i tid.

Detta är mycket allvarligt ur patientsäkerheten säger Birgitta Hagström på Socialstyrelsens tillsynsenhet i Jönköping.

– Det är ju naturligtvis inte acceptabelt. Socialstyrelsens föreskrifter är tvingande. De säger att vården och dess ansvariga har skyldighet att komma in med Lex Maria-anmälningarna inom två månader efter att händelsen inträffat.

Men det är långt ifrån alla som följer Socialstyrelsens föreskrifter. Mellan mars 2006 och maj 2009 gjorde vårdgivarna i Kronobergs län 76 Lex Maria-anmällningar. Bara 14 procent av anmälningarna kom in i rätt tid. I fyra fall väntade vårdgivaren mer än ett år innan anmälan gjordes. Och så får det absolut inte vara menar Birgitta Hagström.

– Nej, föreskrifterna säger att det inte får ske. Det här är ju en patientsäkerhetsfråga.

När en patient drabbas av en allvarlig skada eller utsätts för allvarliga risker i sjukvården ska vårdgivaren anmäla händelsen till Socialstyrelsen enligt Lex Maria. I vissa fall kan informationen om en incident som inträffar på ett sjukhus vara livsavgörande för andra vårdgivare säger Birgitta Hagström.

Exempelvis om en patient skulle komma till skada på grund av fel på en produkt är det viktigt att socialstyrelsen får vetskap om det snabbt menar hon.

– Om vi får kännedom om att någonting allvarlig har inträffat i en verksamhet och vi kan misstänka att det förekommer även i andra verksamheter runt om i landet, är det vår skyldighet att larma och gå ut med det för att göra det känt, säger Hagström.

Tahir Yousef
nyheter.kronoberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista