Sandviksverket har eldat med olja för att klara av Växjös värmeförsörjning nu när kylan slagit till. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Växjö

Olja räddar Växjöbor från kylan

Kylan gör gröna Växjö allt svartare. Under jul- och nyår har det kommunala energibolaget Veab bränt upp 1 200 kubikmeter olja vilket motsvarar 30 fulla tankbilar.

När temperaturen sjunker under +3 grader är det just eldningsoljan som räddar Växjöborna från att frysa i sina fjärrvärmeuppvärmda hus, berättar Bengt Fransson på Sandviksverket.

– Nu under jul och nyår har vi kört med det gamla oljeeldade kraftblocket som byggdes i mitten av 70-talet.

Det var länge sedan Veab eldade så mycket olja som man gjort under de två senaste veckorna under jul- och nyårshelgerna. Den största andelen av energin produceras fortfarande med skogsflis, men nu under kallperioden har nästan 20 procent av energin producerats med hjälp av olja. Det blir dyrt, nästa fyra gånger dyrare än fliseldningen. Dessutom ökar nettoutsläppen av koldioxid kraftigt med oljeeldningen.

– Det känns inte riktigt bra. Vi jobbar hårt för att ersätta så mycket som möjligt av oljan med flis.

Om det nu blir ännu kallare -20 , -30 grader. Klarar ni det?
– Vi har fortfarande kapacitet att producera värme, Växjöborna ska inte behöva frysa.

När slår ni i taket?
Vi har dimensionerat systemet för -20 grader. Det betyder att kapaciteten ut till fastigheterna är begränsad till den temperaturen.

Så för er som levererar fjärrvärme är -35 lite av en mardröm?
Ja, det är det naturligtvis, men jag tror att vi klarar det.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".