Färre väljer att gifta sig och det kan bero på det ekonomiska läget. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Kronoberg

Färre bröllop i krisens spår

Det var färre svenskar som gifte sig förra året än året innan. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån. Det är ett trendbrott då det under många år tidigare varit en stadig ökning av antalet bröllop.

Under de första tio månaderna i fjol var det drygt 42 000 svenskar som gifte sig. Det är 2 500 färre jämfört med samma period året innan.

Eva Knut som är etnolog och konsumtionsforskare har forskat om just bröllop och tror att minskningen beror på de sämre tiderna.

– En del människor har fått det väldigt mycket sämre ekonomiskt. Många känner sig nog osäkra för hur framtiden kommer att bli. Står man då och väljer mellan boende eller bröllop tror jag att man väljer boendet.

Eva Knuts har genom sin forskning sett att ett bröllop kostade i snitt nära 100 000 kronor för några år sedan. Hon ser nu en trend med färre giftermål också i andra delar av världen som Japan till exempel, ett land som blivit hårt drabbat av lågkonjunkturen.

Men det är inte bara den dystra ekonomin som får färre att gifta sig. Eva Knuts tror också det handlar om olika sätt för olika generationer att se på det här med bröllop.

– Idag när det är helt okej att vara sambo och kanske har flera barn är bröllopet något som man kanske väljer att spara. Man kan spara till det, planera längre och man kan göra det till en stor händelse och en upplevelse istället för något som man måste göra för att kunna starta sitt liv tillsammans.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".