Den stormfällda skogen ledde till att granbarkborren spreds och dödade flera träd i skogarna. Foto: SR
Kronoberg

Gudrun splittrade naturskyddarna

Produktionsskogen räddades undan svåra angrepp efter stormen Gudrun. Men många naturreservat i Jönköping och Kronoberg skadades svårt av granbarkborren. På sina håll blev det för mycket vindfällen i reservaten. Det gynnade skadeinsekterna, men inte naturvården, säger Martin Schröder som är insektsforskare på SLU.

– Att så mycket träd skulle dö i de här naturreservaten var lite oväntat även för oss forskare. Där tror vi att den varma sommaren 2006 möjligen hade en viss inverkan.

Så den var till skada för naturreservaten?
– Det kan man säga att den var.

I produktionsskogen kräver skogsvårdslagen att skogsägarna städar upp efter en storm. Men i många naturreservat har länsstyrelsen skrivit skötselplaner som säger att inget får röras. Skogen ska få utvecklas fritt och det gynnade granbarkborren som dödade många träd i reservaten.

– Det är ju inte önskvärt för de här naturreservaten att all skog dör. I fortsättningen får man kanske vara med aktiv och fatta beslut om hur stor del av vindfällnaden som ska ligga kvar i naturreservat, säger Martin Schröder.

Den här frågan om åtgärder i skogsreservat, som enligt skötselplanen inte ska få röras, splittrar naturvårdssverige i två falanger. En falang vill att skötselplanen ska gälla oavsett vad som än händer i form av bränder eller stormar.

Andra som Kjell Molin på Länsstyrelsen i Jönköping tycker att naturvården i högre utsträckningen måste styra utvecklingen i skogsreservaten och inte dra sig för att skydda naturvärden genom att ta bort barkborrefarliga träd. Och det även med hjälp av stora skogsmaskiner.

– Det är definitivt inte någon önskvärd situation. Men ska man hinna med granbarkborrens snabba utveckling så är det i dagsläget bara skogsmaskiner som klarar av att hantera de träd som det är frågan om tillräckligt snabbt. Oftast har man inte så många dagar på sig att fundera och agera innan utvecklingen har gått för långt för granbarkborren.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".