1 av 2
Betydligt fler sökte hjälp den här jul- och nyårshelgen än för ett år sedan. Foto: Anna Johansson/SR
2 av 2
Ingrid Svensson och Thomas Carlsson jobbar på den psykiatriska akutmottagningen. Foto: Anna Johansson/SR
Landstinget Kronoberg

Hårt tryck på psykiatrin

Det har vanligt ett ovanligt hårt tryck på den psykiatriska akutmottagningen i Växjö under jul- och nyårshelgerna. De bistra ekonomiska tiderna, nedläggningen av socialpsykiatrin och den långa ledigheten kan vara möjliga förklaringar.

– Så här spontant så kan vi se att omorganisationen inom psykiatrin säkerligen har spelat roll. Det spelar också roll hur helgdagarna sammanfaller. Många människor känner sig säkert ansträngda efter en lång ledighet och tar kontakt med oss, säger Thomas Carlsson, som är avdelningchef för akut- och beroendeenheten inom vuxenpsyiatrin i Växjö

Snön knarrar under fötterna och de senaste veckorna har det varit många fotspår som har lett in till den psykiatriska akutmottagningen på Sankt Sigfridsområdet i Växjö. Akuten har haft 93 besök mellan den 23 december och den 4 januari, jämfört med 69 besök under samma period föregående år.

Vet inte vart de ska vända sig
Många patienter vände sig tidigare till socialpsykiatrin och personal där som de ofta hade kontakt med. Sedan landstinget lade ner socialpsykiatrin är sig en del förvirrade över vart de ska vända sig när de mår dåligt.

– Det kan vara så att vissa människor känner sig vilsna när den gamla kontakten inte finns kvar och då vänder man sig säkert till oss, tror Thomas Carlsson.

Ekonomin påverkar
Han tror också att den dåliga ekonomin och höga arbetslösheten spelar in. Han får medhåll av psykiatrisjuksköterskan Ingrid Svensson, som tillsammans med sina kollegor tog emot nästan 600 telefonsamtal under knappt två veckor över jul och nyår.

– Att inte känna att man gör nytta, det skapar mycket ovisshet, säger Ingrid Svensson.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".