Chefsläkare Styrbjörn Östberg. Foto: Roger Bergvik / SR
Landstinget Kronoberg

Chefsläkare lovar bättring efter kritik för sena Lex Maria-anmälningar

Flera åtgärder har nu satts in för att Lex Mariaanmälningarna i länet ska göras inom utsatt tid. Enligt Styrbjörn Östberg, landstingets chefsläkare, finns framför allt ett skäl till att Lex Mariaanmälningarna ofta gjorts för sent.

– Problematiken har hela tiden varit att dels få reda på och upptäcka att något faktiskt är en händelse som bör anmälas enligt Lex Maria. Det är något som kan vara svårt att identifiera för den enskilde medarbetaren, som inte ser hela förloppet. Sedan har utredningarna tagit för lång tid.

Enligt Styrbjörn Östbeg har också kraven från Socialstyrelsen blivit allt högre.
– Vi ska ha gjort en grundlig utredning, kommit med förslag på förbättringar och ha genomfört dem. Allt det kan vara svårt inom två månader.

Det kan också vara svårt att se att en viss händelse bör leda till en Lex Mariaanmälan enligt Styrbjörn Östberg.
– Ofta väntar man för att se vad som blir slutresultatet och då har det gått flera veckor. Ibland går det faktiskt inte att avgöra om en anmälan enligt Lex Maria bör göras förrän man har följt ett förlopp till slutet.

Lex Maria innebär en skyldighet för en vårdgivare att anmäla till Socialstyrelsen om en patient i samband med vård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom.

Men läget för anmälningarna är bättre nu än när Socialstyrelsens granskning gjordes enligt Styrbjörn Östberg.
– Vi har satt in en del krut för att snabba på processen. Bland annat har vi en handläggare som från den 1 januari kommer att arbeta i stort sett enbart med det här.

Och vid en förnyad kontroll av Socialstyrelsen kommer länet att ligga bättre till.
– Då kommer vi att ligga på om inte 100 procent inom utsatt tid. Så bra mycket bättre än vid den förra utredningen, säger Styrbjörn Östberg, landstingets chefsläkare. 

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".