Många sitter nu vid Arbetsförmedlingens datorer för att söka jobb. Foto: Henirk Montgomery / Scanpix
Kronoberg

Utförsäkrade strömmar till arbetsförmedlingen

Nu har de nya reglerna i sjukförsäkringen slagit igenom och hundratals kronobergare har förlorat sin sjukpenning. Två tredjedelar av dem som utförsäkrats har redan vänt sig till arbetsförmedlingen och nu börjar arbetet med att få ut dem i arbetslivet.

– Det är ju helt avgörande beroende på vilken situation man befinner sig i och hur nära man är ett arbete och vilka arbeten man kan ta, säger Peter Andersson som är chef för arbetsförmedlingen region väst.

I juni 2008 infördes en tidsbegränsning i sjukförsäkringen. Sjukpenning kan man numera bara få under en begränsad tid och vid årsskiftet blev de första personerna utförsäkrade. Men hur många och vilka har varit oklart in i det sista eftersom regeringen bara några dagar före jul ändrade reglerna efter hård kritik bland annat från läkare som såg att svårt sjuka patienter skulle tvingas söka arbete.

I Kronobergs län handlar det om 414 personer som enligt försäkringskassans senaste prognos utförsäkras. 300 av dem har kontaktat arbetsförmedlingarna i länet. Och Peter Andersson har inte sett någon rusning till arbetsförmedlingarna från de cirka 100 personer som ännu inte skrivit in sig.

En förklaring tror han kan vara att vissa omfattas av de nya regler som kom till strax innan jul, en annan att vissa som arbetet deltid väljer att försöka klara sig på den lönen. Och avstår från såväl ersättning som att söka arbete.

Och för dem som väljer att vända sig till arbetsförmedlingarna är det långt ifrån självklart att de kommer att snabbt få ett jobb.

– Det enda generella man kan säga är att det totalt sett är tufft på arbetsmarkanden och det vet alla. Det här är ju någonting vi hoppas ska bli riktigt bra på sikt när vi behöver mycket arbetskraft och vi vet att det finns många som kan jobba mer, säger Peter Andersson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista