Snö och kyla medför inte bara pulkaåkning och glädje utan även både vattenskador och isproppar. Foto: Scott Heppell / Scanpix
Kronoberg

Många vattenledningar fryser

Det har varit kallt i en längre tid nu. Det kalla vädret ökar nu risken att vattenledningar fryser. Det berättar Lars Gustavsson på Länsförsäkringar Kronoberg.

– Vi har märkt nu i slutet av förra året och i början av det här att det har inträffat ganska många frysskador. Så vattenskadorna är ganska många.

Hur ska man undvika det här då?
– De flesta av dessa skador går ju faktiskt att undvika. Många beror på att man har lämnat huset med för låg temperatur. Har man fritidshus till exempel och väljer att ha det ouppvärmt måste man naturligtvis tappa systemet. Men väljer man att ha det uppvärmt måste man se till att stänga huvudsystemet och inte har för låg temperatur, säger Lars Gustavsson.

Vad är för lågt då?
– Vi rekommenderar att man inte har en temperatur som understiger 15 grader. Anledningen till det är att det kan bli ganska kallt, särskilt i väggarna om det blåser, säger Gustavsson.

Skadorna vid ett vattenläckage blir ofta omfattande och även kostsamma. En ispropp spränger ett hål på ledningen och en hel del vatten kan rinna ut.

Och förutom att stänga av huvudkranen och inte sänka temperaturen för mycket så uppmanar Lars Gustavsson fastighetsägare att verkligen hålla koll på sitt hus.

– Både när det gäller sommarstugor och villor när man reser bort över helger eller under en längre tid. Det är viktigt att se till så att någon ser till huset. Dels är det risk för vattenskador men även inbrott och annat som kan inträffa.

Håkan Erlandsson
hakan.erlandsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".