Få homosexuella par väljer att gifta sig, trots att det varit tillåtet sedan 1 november 2009. Foto: Lennart Nilsson/SR Kronoberg
Kronoberg

Få homosexuella par gifter sig

Sedan den 1 november då det blev tillåtet för homosexuella par att vigas i Svenska kyrkan på samma villkor som heterosexuella har inte ett enda par gjort det. Åtminstone inte i 29 av de församlingar i Kronoberg som vi har varit i kontakt med.

– Jag är inte särskilt förvånad. Men också jag har noterat att vi inte har fått någon förfrågan, säger domprosten i Växjö Jan-Olof Johansson.

– Det är väl så att det inte är aktuellt för några just nu i alla fall. Sedan har jag svårt att se vad skälet är, säger han.

Det var i oktober som Svenska kyrkan beslutade att även par av samma kön ska kunna ingå äktenskap i Svenska kyrkan. Beslutet gällde från den 1 november. Men i 29 av de församlingar i Kronoberg som vi varit i kontakt med, i Ljungby, Växjö och Tingsryds kyrkliga samfälligheter, har inte ett enda homosexuellt par gift sig.

Beslutet i kyrkan i höstas följdes av en ganska hätsk debatt och det mullrade rejält ute i många församlingar. Joacim Benes, som är ordförande för RFSL i Kronoberg, tror att det här kan ha påverkat viljan att gifta sig i kyrkan.

– Det har ju varit en ganska hetsig debatt både inom kyrkan och ute i samhället och jag tror att man väntar till det här har lugnat ner sig. 

Det är inte så att det har varit ett överdrivet önskemål från de homosexuella, att det egentligen inte finns något stort intresse?
– Det får stå för var och en att man väljer bort det. Men man har möjligheten, något som är en demokratisk rättighet, säger Joacim Benes.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".