Till sommaren kommer Thomas Liljeholm att få lämna sitt kontor i det gamla badhuset i Växjö. Foto: Anna Johansson/SR
Växjö

Centrum för konstmusik läggs ner

Sedan 2003 har Coma i Växjö varit ett centrum för nutida konstmusik. Men nu läggs det ner. Ett oklokt beslut, tycker Thomas Liljeholm som är verksamhetsledare för Coma.

– Jag tror att det är ett misstag. Försvinner Coma så försvinner också många av de möjligheter som har gjort Växjö till en central och mycket omtalad plats i sådana här sammanhang, säger Thomas Liljeholm som var med och startade Coma 2003.

Thomas Liljeholms kontor i det gamla badhuset på Västergatan i Växjö andas konstmusik; ljudet från högtalarna och affischerna på dörren. Men snart flyttar han ut. Musik i Syd som driver Coma sätter nu stopp, berättar Martin Martinsson, vd för Musik i Syd.

– Ett av skälen är att vi inte får några medel från kulturrådet längre till Coma, säger han.

Ungefär en miljon per år har CoMA kostat och en stor del av pengarna har kommit från statens kulturråd som nu alltså stryper sitt bidrag.

Enligt Martin Martinsson ska delar av det arbete Coma har gjort för konstmusiken, leva kvar inom Musik i Syd men verksamhetsledaren Thomas Liljeholm, som också var med och startade projektet, tror att konstmusiken nu riskerar att hamna i skymundan. Och han tycker att det är synd att inte rida på vågen efter den framgångsrika internationella konstmusikfestivalen World New Music Days, som Coma arrangerade i Växjö i september.

– Just därför är det lite sorgligt att man lägger ner det när centret är på topp och verkligen har visat vad man kan göra i den här genren, konstaterar Thomas Liljeholm.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".