Inga fler nyfödda bebisar får komma till neonatalavdelningen på Växjö lasarett just nu. Foto: Jurek Holzer / Scanpix
Växjö

Fortsatt intagningsstopp

Intagningsstoppet på neonatalavdelningen för för tidigt födda barn på Växjö lasarett kommer att kvarstå tills vidare. Det innebär att inga nya patienter tas emot. Det beslutade ansvariga på lasarettet idag.

Tidigare artikel:

– Vi har tagit nya kontrollodlingar på barnen och det visar sig att vi har samma bild som tidigare i veckan, det vill säga tre barn med bakterier, säger Anna Bärtås som är överläkare och chef för barnkliniken.

Det var i måndags som det beslutades om intagningsstopp på avdelningen efter att tre av de för tidigt födda barnen smittats av de multiresistenta bakterierna MRSA och ESBL. En av bakterierna har två av barnen fått med sig från Lund, men varifrån den andra kommer vet man inte än. Inget av barnen har blivit sjuka av sina bakterier.

Ytterligare tre nyfödda barn finns på avdelningen, men prover visar att de än så länge inte har smittats.

– Vi gör vårt allra bästa för att hålla på hygienen och isolering, en risk finns alltid men vi bedömer den som liten.

Vad kommer att hända nu?
– Vi kommer att fortsätta kontrollera de här barnen och under nästa vecka kommer vi att ompröva beslutet, säger Anna Bärtås.

För tidigt födda barn i Kronoberg som behöver avancerad vård förs tills vidare till andra sjukhus.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".