Bengt Fransson i kontrollrummet på Sandviksverket i Växjö. Foto: Roger Bergvik / SR
Växjö

Effektrekord på fjärrvärmeverket

Kylan har skapat ett extra stort behov av fjärrvärme från Sandviksverket i Växjö. Strax före klockan nio imorse visade mätinstrumenten i kontrollrummet aldrig tidigare uppnådda värden. Det berättar Bengt Fransson, driftchef.

– Vi noterade ett nytt effektrekord för fjärrvärmen på 210 megawatt. Det gamla rekordet var på 200 megawatt var från januari 2004.

– Man kan säga att en villa tar ungefär 10 kilowatt om det är riktigt kallt ute. Så det nya rekordet motsvarar ungefär värmebehovet till 20 000 villor.

Bengt Fransson är inte orolig för att fjärrvärmeproduktionen inte kommer att räcka till om kylan håller i sig.

– Vi klarade ju 17-18 minusgrader nu i morse och då körde vi inte fullt på alla enheter så vi klarar nog lite till.

När det gäller elproduktionen har Svenska Kraftnät varnat för en mycket ansträngd situation. Och också Sandviksverket har vidtagit åtgärder.

– Vi startade upp det gamla oljeeldade kraftverket igen. Vi stängde det inför trettonhelgen eftersom väderprognoserna talade om att det skulle bli mildare. Men nu är det ju kallt igen.

– Så länge inget händer på elnätet i stort kommer vi att klara den elproduktion vi planerat.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".