Urban Spjut i Torne. Foto: Tomas Lindberg/SR
Torne

Storm gav bredband

Stormen Gudrun datoriserade landsbygden. Efter stormen har energibolaget Eon grävt ner omkring 50 mil fiberledningar.

Urban Spjut som bor i Torne intill Skatelövsfjorden har tack vare stormen sin villa ansluten till bredbandfibernätet.

- Vi hade inte kunnat göra den här utbyggnaden i den här farten om inte Eon hade lagt ner sina kablar. Det är en bonuseffekt av Gudrun.

Så till en del har Gudrun datoriserat landsbygden?

- Ja, men det handlar inte bara om datoriseringen. Det är så mycket mer när det handlar om bredbandsfiber. Det är telefoni, television och plus det som vi inte vet vad vi kan göra i framtiden, säger Urban Spjut.

I Kronobergs län har Eon sedan stormen Gudrun grävt ner 367 mil elledningar och där det har funnits önskemål har kraftbolaget också grävt ner fiberledningar. Totalt har den här investeringen kostat  Eon 2 miljarder kronor. Det är för att säkra elleveranserna som Eon gjort satsningen.

- Förr var det elavbrott så fort det blev en liten regnskur så är det inte nu. Det har väl inte hunnit med att bli bra elsäkerhet överallt, men för de allra flesta elsäkerheten under de senaste fem åren förbättrats.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".