Från Jönköping och söderut finns cirka 25 lodjur. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
Kronoberg

Lodjursunge född i länet

Rovdjursspårningen i helgen i Kronobergs län tyder på att länets lodjurstam håller på att stabiliseras. För första gången på många år har länsstyrelsen bekräftat att en lodjursunge har fötts.

– Vi har kunnat bekräfta att vi har haft en föryngring av lodjur i den västra delen av länet, alltså att en lodjurssunge fötts i länet, säger Roland Kroon, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.

Totalt hittades spår efter fem lodjur i länet och genom att det säkert också konstaterats att en av dem är en unge, betyder det att den småländska lodjursstammen blir allt stabilare.

– Lodjursstammen har under senare år sakta men säkert växt till sig och man kan säga att från Jönköping och söderut finns ungefär 25 djur, säger Roland Kroon.

Lodjuren är visserligen rovdjur men en ökning av stammen bör inte alls ge sådana problem som det är med mångas syn på vargen, tror Roland Kroon.

– Det finns en mycket större acceptans för lodjuren som dessutom inte ställer till med så stora skador. Konflikten är mycket mindre än den med vargen.

Uppemot 200 personer från Jägarförbundet i länet har deltagit i helgens rovdjursspårning.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".