De boende på Ljungsätra vill kunna känna lukten av nylagad mat. Foto: Anna Johansson/SR
Ljungby

Ljungsätra vill laga egen mat

Personal på Ljungsätra i Ljungby vänder sig nu till kommunledningen med krav på att äldreboendet återigen ska få ett tillagningskök.

– Vår vision är att skapa ett levande hus och vi tycker att köket är jätteviktigt för dem som bor här. Det gör att de kan känna lukt av nylagad mat och att de kan vara med och påverka vilken mat de vill ha, säger Lena Alm som är sektionschef på Ljungsätra.

Enligt henne är den vanligaste frågan: vad får vi till middag? Men middagen liksom lunchen och frukosten tillagas inte på plats utan kommer från ett annat kök, sedan Ljungsätras tillagningskök gjordes om till ett mottagningskök för sex år sedan.

Personalen vill se en förändring. För ett och halv år sedan ställde man frågan till kommunledningen men fick till svar att det skulle bli för dyrt. Men nu tar man upp frågan igen eftersom det finns ett förslag om att bygga om köket på Astradskolan på andra sidan gatan.

Och Lena Alm tycker att det är viktigare med ett tillagningskök på ett äldreboende än på en skola.

– Våra barn får detta hemma, våra äldre bor här. Det är därför de är så oerhört viktigt för dem att få känna lukten av nylagad mat.

Ni skriver ju nu till kommunstyrelsen, vad hoppas du få för svar?

– Jag hoppas att man lägger pengarna på en ombyggnad av ett kök här.

Vad tror du att det blir för svar?

– Jag vet inte. Men jag hoppas verkligen att politikerna tänker på våra äldre, säger Lena Alm.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista