Det är fritt fram för jägarna i länet att skicka ut sina hundar efter rådjuren. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kronoberg

Okej att jaga med hund

Det blir inget förbud mot rådjursjakt med drivande hund i Kronobergs län. Åtminstone inte i dagsläget.

Både Jönköpings- och Kalmar län har infört ett förbud på grund av snön och kylan. Ett rådjur som förföljs av en drivande hund kan nämligen förbruka så mycket av fettreserverna att det senare dukar under eftersom det är så svårt att hitta mat.

– Jönköpngs län och norra delen av Kalmar län har omkring en halvmeter snö, men här i länet är det bara omkring en decimeter. Och kylan är ju på tillbakagång, säger Roland Kroon som är vilthandläggare på länsstyrelsen.

Snöförhållandena i länet kan ju skilja mycket från plats till plats, och därför rekommenderar länsstyrelsen att jägarna överväger om jakt över huvud taget ska bedrivas på en viss plats eller om man kan bedriva jakt med en hund som inte förföljer rådjuret så länge. Annars kan det få följder.

– Det som kan hända är att rådjuret tvingas förbruka så mycket av fettreserverna för att springa från hunden, att det sedan dukar under av svält när det är så svårt att hitta mat.

– Jag tror att att jägarna kommer att visa den hänsyn som krävs, för de flesta jägare vill inte bedriva en sådan jakt så att de ser att djuren lider, säger Roland Kroon.

Blir det mer snö eller kallare så kan beslutet i dag omprövas.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".