20 procent av föräldraledigheten i Kronoberg tas ut av pappor. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Ingen rusning efter jämställdhetsbonus

Hittills har inte särskilt många nyblivna föräldrar efterfrågat den nya jämställdhetsbonusen, trots att en barnfamilj kan få så mycket som 13 500 kronor som bonus.

Par som väljer att dela helt lika på föräldraledigheten kan få ut mest av bonusen. Men i Kronobergs län tas bara knappt 20 procent av föräldradagarna ut av papporna.

Riksgenomsnittet visar att 78 procent av föräldrapenningen tas ut av mammorna. På Försäkringskassan märks inget intresset för bonusen, enligt Per-Erik Zell som jobbar där.

Jämställdhetsbonusen gäller familjer med barn födda 1 juli 2008 och framåt. Enligt Försäkringskassans prognoser är mellan cirka 10 000 familjer berättigade att söka bonusen för 2009.

I början av februari i år får berörda familjer blanketten och den ska vara tillbaka till Försäkringskassan senast den 1 mars. Då först visar det sig hur många som har nappat på bonuserbjudandet.

Systemet ger mest pengar till de föräldrar som delar så lika som möjligt. Om pappan tar ut färre dagar än mamman så får familjen hundra kronor om dagen som bonus för varje dag som han är pappaledig om mamma jobbar eller studerar. Totalt kan en familj få 13 500 kr i jämstäldlhetsbonus.

Päivi Kotka
nyheter.kronoberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".