Mitträcket ställer till problem för räddningtjänsten på E4:an. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / Scanpix
Ljungby

Trångt på E4:an för räddningstjänst

Vintervädret har ställt till stora problem på E4:an förbi Ljungby. Vid ett flertal tillfällen har det varit totalstopp och räddningsfordon har haft svårt att komma fram.

Mellan jul och nyår inträffade inte mindre än fem olyckor vid ungefär ett och samma tillfälle och då var man ytterst nära att tvingas stänga E4 för trafik.

– Vädret gjorde att det blev väldigt halt, väldigt snabbt och det blev väldigt många olyckor vid en och samma tidpunkt. Det var också stor fara för många nya olyckor som vi bedömde det, säger Carl Håkansson är chef för räddningstjänsten i Ljungby.

Med hjälp av extra saltbilar kunde man klara situationen utan att stänga av E4:an, som är en av Sveriges hårdast trafikerade trafikleder. Vägen är till största delen en tvåfilig motorväg men inte på en tre mil lång sträcka på förbi Ljungby där man har en två till ett-väg, avskild med vajer. Planerna på att bygga om till motorväg har funnits men skjutits på framtiden.

Det ställer till problem vid olyckor. Under 2009 har räddningstjänsten i Ljungby larmats ut 50 gånger på E4:an. Alla olyckor leder till någon form av stopp eller begränsad framkomlighet under kortare eller längre tid. Större stopp eller långvariga stopp blir det i cirka en fjärdedel av fallen. 

Det har blivit extra tydligt i jultrafiken då det också har varit ett rejält vinterväglag. Under december månad har räddningstjänsten larmats ut tio gånger till olyckor på två till ett-vägen. Vid ett tillfälle handlade det alltså om fem olika olyckor.

Svårigheterna att komma fram leder till att de drabbade i vissa fall får vänta längre på hjälp.

– Ofta kommer vi ju fram lika snabbt, med det kan vara tillfällen då vi faktiskt hamnar i kön och någon utav styrkorna får en längre väg. Som drabbad vid en olycka kan man då faktiskt få vänta längre. Det händer, säger Carl Håkansson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".