Jägaren Kurt Jakobsson och reporter Tomas Lindberg tittar på vildsvinsspår i Bokhultet i Växjö. Foto: Anna Mandorff/SR
Bokhultet

Vildsvinsjakt i naturreservat

Nu måste jakttrycket på vildsvinen öka annars har vi de snart i trädgårdarna inne i stan, säger Kurt Jakobsson på Växjö kommun. På lördag arrangerar han en stor jakt på vildsvin i naturreservatet i Bokhultet alldeles intill Växjö tätort.

– Lämnar vi det fritt för vildsvinen har vi snart en ganska stor stam och då blir det som med rådjuren under rådjursexplosionen och vi får in vildsvinen i parkerna och i våra trädgårdar, säger Kurt Jakobsson.

Om vi inte jagar vildsvinen förlorar de sin naturliga skygghet, menar han.

– För varje generation grisar som föds så blir djuren bara djärvare och djärvare. Vildheten hos djuren försvinner. Så jag tror att det är viktigt att man även jagar här i naturresevatet för att förhindra att grisarna söker sig till villatomterna på Söder, Teleborg och Sandsbro.

På lördag förmiddag arrangerar Kurt Jakobsson en jakt för 20 jägare i Bokhultet, dit många vildsvin söker sig eftersom det finns gott om mat i resevatet i form av bok och ekollon.

– Vi kommer att jaga mellan 7.30 och 13.00 . Vi kommer kommer att sätta upp varningsskyltar på en del stigar. Vi jagar med kula och har bestämda skjutriktningar med rejält tilltagna kulfång.

Men är det inte riskabelt att jaga i Bokhultet som är ett populärt fritidsområde?

– Nej det får det inte vara. Vi har mycket höga krav på säkerhet.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".