Ljungby

Trafikolyckor kan hota vattentäkt

När det blir stopp på E4:an utanför Ljungby tvingas räddningstjänsten leda över trafiken på gamla E4:n. Men om det då inträffar en olycka med farligt gods kan konsekvenserna bli ödersdigra. Gamla E4:n går nämligen rakt över Ljungby kommuns vattentäkt.

– Dricksvattenförsörjningen kan ju i värsta fall slås ut och miljön ta skada, säger räddningschef Carl Håkansson.

Hur väl övade är ni då om det händer en olycka?

– Vi behöver öva mer på det här speciellt med tanke på att problemet blir mer och mer aktuellt.

Som vi har berättat om i nyheterna tidigare ställer olyckor på E4:an ofta till med stopp i trafiken. Anledningen är att E4:an på en tre mil lång stäcka förbi Ljungby inte är utbyggd till motorvägstandard utan då är en så kallad två till ett-väg avskild med vajerräcke i mitten. Det gör att det bli kortare eller längre stopp i trafiken vid i stort sett varje olycka och under 2009 var räddningstjänsten utlarmad på 50 olyckor på den aktuella sträckan. I ungefär en fjärdedel av de fallen blir det ett större stopp i trafiken.

Och när man tvingas leda över trafiken på andra vägar uppstår andra problem. Gamla E4:an går nämligen just över Ljungby kommuns vattentäkt och skyddet för olyckor är betydligt sämre på gamla E4:n. Bland annat saknas räcken som hindrar en bil att glida över vägkanten. Och Carl Håkansson efterlyser ett ökat skydd.

– Vad man önskar är ju bästa möjliga skydd oavsett vilken väg man väljer att transportera det farliga godset på, säger Carl Håkansson.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".