Gravida i Kronoberg får vända sig till ett annat landsting om de vill göra ett kub-test. Foto: Jurek Holzer/SvD/Scanpix
Kronoberg

Inga kub-test för gravida

Fler och fler landsting erbjuder gravida kvinnor så kallade kub-tester för att bedöma risken för kromosomrubbningar hos fostret. Men i Kronoberg har landstingsledningen hittills sagt nej, trots att ansvariga läkare länge efterfrågat det.

– Jag tycker det är viktigt att man ska kunna få den här typen av undersökning på alla ställen och att man inför det på ett sådant sätt så att man kan erbjuda det till alla kvinnor, säger Nils Fryklund som är verksamhetschef på Kvinnokliniken i Växjö.

Redan 2007 skrev Nils Fryklund till landstingsledningen och bad om pengar för att kunna erbjuda blivande föräldrar ett kub-test.

Vill ha färre riskfyllda fostervattenprov
Kub-testet är en kombination av ett blodprov och en särskild sorts ultraljud. Det visar hur stor risk det är att fostret har något kromosomfel, Downs syndrom till exempel. Och det största skälet till att införa kub-tester det är att få ner antalet riskabla fostervattenprov, säger Nils Fryklund.

– Den stora vinsten är att vi kan minska andelen fostervattenprov och ändå ge kvinnan den information hon behöver för att fatta ett beslut.

Två tredjedelar av landstingen har nu infört kub-tester. Bland annat grannlandstingen i Jönköping och Kalmar, men blivande föräldrar i Kronoberg som vill ha ett kub-test får än så länge åka till andra landsting och bekosta testet själva.

Har inte prioriterats
Ungefär två miljoner kronor om året skulle det kosta att införa kub-test i Kronoberg, men hittills har landstingsledningen sagt nej.

– Det har funnits med i flera budgetskrivningar, men vi har ännu inte lyckats prioritera in det bland många andra saker, säger länssjukvårdsdirektören Martin Myrskog.

Vad tror du om möjligheten för kvinnor även i Kronoberg att kunna få det här testet?

– Vi kommer att få det, det är jag övertygad om, förhoppningsvis 2011, säger Martin Myrskog.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista