Banverket vill ha mer pengar för att utreda Sydostlänken. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Älmhult

Banverket kräver mer pengar av kommunerna

Banverket vill ha mer pengar av kommunerna än vad de tidigare har sagt för utreda den så kallade Sydostlänken. Älmhult är en av de kommuner som nu får vara med att betala.

– Det är ju en viss frustration och det är viktigt för vår del att få veta vad som gäller. Men nu vet vi ju det säger Elisabeth Peltola (C), kommunalråd i Älmhult.

Sydostlänken är tåg som går sydöst ut från Älmhult ner till Karlshamn. Älmhult, Osby, Olofström och Karlshamn har tillsammans med de aktuella regionförbunden och delar av näringslivet, i första hand Ikea och Volvo, arbetat intensivt för att en sådan tågsträckning ska bli verklighet. Banverket lovade en förstudie under förutsättning att de får hjälp med finansieringen till 30 procent.

Banverket vill ha mer pengar
Men sedan ändrade Banverket sig alltså och vill nu ha hjälp med 50 procent av kostnaderna, som kommer att uppgå till mellan 10 och 15 miljoner.

Älmhult säger ja till de ändrade villkoren och på måndag ska alla intressenter samlas och fördela kostnaden sinsemellan.

"Har vi råd att låta bli?"
Frågan är då hur mycket Älmhults kommun är villig att satsa med tanke på att det inte ens handlar om att bygga järnvägen ännu, utan bara att utreda förutsättningarna för den?

– Det är jättesvårt att säga, för samtidigt är det ju så att värdet av den här järnvägen faktiskt är väldigt stort och det är därför kommunen under ett flertal år engagerat sig för att få det här till stånd. Så jag tror nog att man måste vända på det hela och ställa sig frågan har vi råd att låta bli? Och det tycker ju inte vi att vi har, säger Elisabeth Peltola.

Lena Pettersson
lena.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista