Vindkraftverk går att bygga på 60 procent av Alvesta kommuns mark. Foto: Scanpix
Alvesta

Vindkraftsplan för Alvesta färdig

I kväll presenterar Alvesta kommun sin stora vindkraftsplan. Den visar att det går att bygga vindkraftverk på nästan 60 procent av markarealen i kommunen. 2,9 procent av arealen är prioriterad för vindkraft. 

Enligt kommunalrådet Robert Olesen (S) finns en stor majoritet i kommunfullmäktige som är för en satsning på vindkraft i kommunen.

– Från kommunens sida är vi positiva till vindkraftsutbyggnad, men det avgörs fortfarande inte förrän ett företag har gjort mätningar och bestämt sig för att det kan bli lönsamt med en etablering. Först då görs en prövning av eventuell vindkraft, säger Olesen.

Södra skogsägarna och HS Kraft har redan planer på att bygga omkring 50 vindkraftverk i Alvesta kommun. Vindkraftverken planeras att byggas sydväst om Alvesta tätort i Blädingeås, Lyngsås. Det är ett område med goda vindförhållanden som pekats ut som riksintresse för vindkraft.

Vindkraftssatsningen har länge mötts av stor välvilja, men i takt med utbyggnaden är det allt fler på landsbygden som inte vill att skogslandskapet omvandlas till en skogsindustripark med 150 meter höga vindkraftverk.

Finns det inte en risk att vindkraften splittrar landsbygden ?
– Det är ju klart att den risken finns. Det här är natursköna områden. Det kommer att väcka känslor, men jag tror att det är lika många som tycker om vindkraft som inte gör det. Men det beror väl på var man placerar verken. Vindkraftsplanen med samrådsmöten ger oss är ett underlag för att kunna undvika konflikter.

Skulle du själv vilja bo intill ett 150 meter högt vindkraftverk?
– Det finns regler för hur nära en bostad man får bygga. Lite beror det på hur landskapsbilden ser ut. Men jag skulle inte ha något emot det.

Den 14 januari är det samrådsmöte om vindkraftsplanen i Hjortsbergaskolans matsal och den 20 januari i Sockenstugan i Lönashult.

Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".