1 av 2
Ett par minuter före klockan 12 kunde växeltelefonisten Eva Johansson börja svara i telefon igen. Foto: Helena Strömblad/SR
2 av 2
Tina Lundström och Henrik Nilsson på Växjö kommun. Foto: Helena Strömblad/SR
Växjö

Kommunväxeln slogs ut: "Jag ser allvarligt på det"

Uppdaterad kl 15.20

I nästan ett dygn var Växjö kommuns telefonväxel utslagen på grund av det stora teleavbrottet i södra Sverige. Henrik Nilsson, som är informationsansvarig på Växjö kommun, ser allvarligt på det som har hänt.

Tidigare artiklar:

Under dagen har flera föräldrar hört av sig till kommunen och berättat att de inte har kunnat sjukanmäla sina barn.

– Man måste kunna nå skola och omsorg, det är viktigt, säger Henrik Nilsson.

Telefelet skulle ju lika gärna ha kunnat inträffa under stormen Gudrun, vid en brand eller annan katastrof. Hur ser du på det?

– Jag ser allvarligt på det och nu är frågan väckt om hur vi ska publicera mobiltelefonnummer på internet så att allmänheten alltid kan nå oss och vi kan nå ut till allmänheten.

Enligt Henrik Nilsson var första tanken att lägga ut mobiltelefonnummer till nyckelpersoner på kommunens hemsida. Det kunde dock inte göras på grund av säkerhets- och integritetsskäl.

– Idag har vi ingen tjänsteman i beredskap på Växjö kommun, men det kanske vi skulle ha, säger Henrik Nilsson. Frågan aktualiseras nu och vi borde kanske ha ett officiellt mobiltelefonnummer in till kommunen.

Ett par minuter i tolv idag började växellamporna plötsligt att blinka hos Anna Knutsson, receptionist på Växjö kommun.

– Det körde igång igen, säger hon förvånat. Nu fungerar det igen, hoppas vi.

Den fasta telefonin till Växjö kommun var bruten från 15-tiden på onsdagen till lunchtid idag.

Helena Strömblad
helena.stromblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".