Sundranäs är ett naturreservat vid Bolmen. I det nya Kometprogrammet ska markägarna själva ta större ansvar för naturskyddet. Foto: Länsstyrelsen Kronoberg
Kronoberg

Nya former för naturskydd testas

Ett helt nytt sätt att skydda värdefull svensk natur kommer att testas under fem år i Kronobergs län. Tillsammans med fyra andra områden i landet ska Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen pröva de nya metoderna som går under namnet Kometprogrammet.

– Det tycker vi är jätteroligt. Vi är överens med markägarna att Kronoberg är väldigt lämpligt som ett försöksområde, säger Carl-Philip Jönsson på länsstyrelsen.

Varför det?

– I vårt län är huvuddelen av marken i privat ägo och det här nya systemet syftar till att hitta andra skydd än de traditionella som reservat.

Projektet går under namnet Kometprogrammet. Det står för kompletterande metoder för skydd av natur. Metoden har sitt urpsung i Finland med en stor andel privata skogsägare och bygger mer på samverkan och på initiativ till naturvård från markägarna själva.

Och Carl-Philip Jönsson tror att många kronobergska markägare är intresserade av det nya sättet att arbeta med naturvård.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".